REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Bežecké lyžovanie | 8.1.2023 | Karol Kováč | Čítané 621x | 1 príspevok v diskusii
Aktivity priaznivcov bežiek počas zimnej sezóny
Milovníci bežiek sa chystajú na sneh

Každoročne členovia klubu, ktorí vyznávajú bežecké lyžovanie už dlhé roky využívajú zimnú sezónu na aktívny pohyb v zasneženej prírode.
Okrem individuálnych akcií a výletov patria k najobľúbenejším aj organizované pobyty na horách.
Desiatky rokov už pravidelne v januári chodíme do Kremnických vrchov. Najskôr to bolo na Králiky, kde členovia klubu pravidelne chodili na tréningové pobyty pred Bielou stopou SNP ladiť formu, aby tento masový pretek zvládli čo najlepšie. Bolo to v časoch, keď podnik Slovnaft vlastnil rekreačnú chatu v tejto lokalite a tak sme mali veľmi dobré podmienky na tieto aktivity. Náš klub patril v 80-tych a 90-tych rokoch minulého storočia k najaktívnejším klubom, ktoré sa zúčastňovali tohto najmasovejšieho bežeckého podujatia na Slovensku. Desiatky našich členov sa každoročne na týchto pretekoch zúčastňovali. Po revolučnom roku 1989 a zmene systému sa aj Slovnaft postupne zbavoval vedľajších činností a tým aj rekreačných objektov. Koncom 90-tych rokov sme tak stratili našu základňu na Králikoch a našli sme si inú lokalitu, neďaleko na Skalke. Odvtedy chodíme na tréningové pobyty každoročne tam.

Postupne sa okruh aktívnych bežkárov, ktorí sa zúčastňujú podujatia Biela stopa zužuje, no bežky stále priťahujú dosť záujemcov. A tak, aj keď charakter pobytu sa zmenil na relaxačný pobyt v zasnežených horách s priateľmi, tešíme sa každý rok na týždeň na bežkách.
Nie vždy nám však počasie praje. Tento rok je jeden z tých, ktorý je pre bežkárov neprajný a na horách chýba sneh. Museli sme tak posunúť tradičný termín nášho pobytu a veríme, že snehu na horách neskôr bude dostatok. Prognózy počítačových modelov predpovedi počasia tomu nasvedčujú.

Po zmene systému sa otvorila možnosť cestovať za našou záľubou aj do zahraničia. To sme aj využili a naši členovia sa tak mohli zúčastniť aj podujatí v behu na lyžiach v iných krajinách Európy. Môžem spomenúť, že sme sa zúčastnili Biegu Piastóv v Poľsku, Šumavského skimaratónu v Česku, Skadi Loppetu a König Ludvig laufu v Nemecku, Koasalaufu, Dolomitenlaufu a Ganghoferlaufu v Rakúsku, Gsiesertal laufu a La Sgambedy v Taliansku. Individuálne sa naši členovia zúčastnili aj Vassalopetu vo Švédsku a Marcialonge v Taliansku, či podujatí v Estónsku, Fínsku a Švajčiarsku.
Pri cestovaní po podujatiach v Európe sme si veľmi obľúbili miesto v Južnom Tirolsku, v doline Val Casies (Gsieser Tal) na severe Talianska, kde sa každoročne koná podujatie Euroloppet - Gsiesertal lauf. V tomto roku by sme tam mali absolvovať už 10 pobyt. Každoročne tam chodí partia 8 až 16 členov nášho klubu. V tomto roku má záujem o tento pobyt 15 vyznávačov bežiek.

Všetci veríme, že zima sa nakoniec spamätá a nadelí nám dostatok snehu, aby sme si mohli užiť pobyt na bežkách.





Diskusia k článku (1 príspevok)

Konečne na Skalke nasnežilo a sneží. Tak dúfajme, že sa nám pripravované pobyty vydaria. Aktuálny stav z 10.1. je na poslednej fotografii z kamery penzióna Guldiner.
pridal Karol dňa 10.1. 11:12